In 2024 runden Merel Gerritse en Irma Brassinga samen Boerderij Eetmeerbosch. In 2025 gaat Merel verder met een team van vele hulp-boeren zoals stagiaires, vrijwilligers en vrienden. We werken samen met verschillende (zorg)organisaties die samen komen oogsten, koken en eten, en helpen met het verzorgen van de kippen.
Merel Gerritse

Ik ben geboren en getogen in de Haagse randstad. Na mijn studie Human Resources Management aan de Hogeschool van Amsterdam begon ik mijn carrière bij een commercieel recruitmentbureau. Hoewel ik mijn werk daar met plezier deed, voelde ik dat er iets ontbrak. Ik ondersteunde HR-afdelingen bij multinationals die weinig oog hadden voor hun ecologische en sociale impact op de wereld om hen heen.

Het werk van een 40-urige werkweek, waarin ik voornamelijk achter mijn laptop zat en van de ene meeting naar de andere rende, had een negatieve invloed op mijn welzijn. Na anderhalf jaar besloot ik het roer om te gooien en mijn reis in de landbouw te beginnen. In Colombia werkte ik op twee biologische boerderijen waar de boeren, met onvoorwaardelijke liefde, samenwerkten met het ecosysteem en tegelijkertijd voedsel produceerden. Hun visie op wederkerigheid, samenwerking en respect voor al het leven om hen heen raakte me diep. Ik leerde de oorsprong van ons voedsel, hoe het groeit en begon gezonder, lokaler en verser te eten.

Toen ik terugkeerde naar Nederland, was het voor mij duidelijk wat ik moest doen. Ik volgde de opleiding biologisch-dynamische stadslandbouw aan de Warmonderhof. Mijn pad bracht me naar Nijmegen, waar ik werkte bij Boer Siem Ottenheim (de voormalige eigenaar van Boerderij Eetmeerbosch) en Boerderij Bodemzicht (nu Lenteland-boerderij Gagel in Lochem).

Het is geweldig om weer terug te zijn op deze plek en bij te dragen aan de opbouw van een betrokken en sociale gemeenschap, een levendige bodem en een rijke biodiversiteit. Samen ontdekken, proeven en ons verwonderen over het overvloedige leven om ons heen!

Interesses naast boeren: klimmen, salsa dansen, koken, wandelen, vogelen.

Stagiaires en vrijwilligers

Een boerderij runnen doe je niet alleen. Op Boerderij Eetmeerbosch werken we samen met een betrokken team van vrijwilligers en stagiaires, die elk op hun eigen manier bijdragen aan het welzijn van de boerderij. Als erkend leerbedrijf bieden we jaarlijks ruimte aan vier stagiaires vanuit de Warmonderhof, die hier de kans krijgen om de fijne kneepjes van het vak te leren en hun kennis in de praktijk te brengen.

Daarnaast is er wekelijks een groep van vijf tot tien enthousiaste vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken op de tuinderij en in het voedselbos. Of het nu gaat om het wieden van onkruid, het verplaatsen van compost, het planten en zaaien van nieuwe gewassen, het snoeien van bomen of het uitvoeren van klussen; er is altijd werk te doen. Samen zorgen we ervoor dat de boerderij bloeit, groeit en blijft bijdragen aan een duurzame en biodiverse omgeving.