In 2024 runden Merel Gerritse en Irma Brassinga samen Boerderij Eetmeerbosch. In 2025 gaat Merel verder met een team van vele hulp-boeren zoals stagiaires, vrijwilligers en vrienden. We werken samen met verschillende (zorg)organisaties die samen komen oogsten, koken en eten, en helpen met het verzorgen van de kippen.
Merel Gerritse

Ik ben geboren en getogen in de Haagse randstad. Na mijn studie Human Resources Management aan de Hogeschool van Amsterdam begon ik mijn carrière bij een commercieel recruitmentbureau. Hoewel ik mijn werk daar met plezier deed, voelde ik dat er iets ontbrak. Ik ondersteunde HR-afdelingen bij multinationals die weinig oog hadden voor hun ecologische en sociale impact op de wereld om hen heen.

Het werk van een 40-urige werkweek, waarin ik voornamelijk achter mijn laptop zat en van de ene meeting naar de andere rende, had een negatieve invloed op mijn welzijn. Na anderhalf jaar besloot ik het roer om te gooien en mijn reis in de landbouw te beginnen. In Colombia werkte ik op twee biologische boerderijen waar de boeren, met onvoorwaardelijke liefde, samenwerkten met het ecosysteem en tegelijkertijd voedsel produceerden. Hun visie op wederkerigheid, samenwerking en respect voor al het leven om hen heen raakte me diep. Ik leerde de oorsprong van ons voedsel, hoe het groeit en begon zelf gezonder, lokaler en verser te eten.

Toen ik terugkeerde naar Nederland, was het voor mij duidelijk wat ik moest doen. Ik volgde de opleiding biologisch-dynamische stadslandbouw aan de Warmonderhof. Mijn pad bracht me naar Nijmegen, waar ik werkte bij Boer Siem Ottenheim (de voormalige eigenaar van Boerderij Eetmeerbosch) en Boerderij Bodemzicht (nu Lenteland-boerderij Gagel in Lochem).

Het is geweldig om weer terug te zijn op deze plek en bij te dragen aan de opbouw van een betrokken en sociale gemeenschap, een levendige bodem en een rijke biodiversiteit. Samen ontdekken, proeven en ons verwonderen over het overvloedige leven om ons heen!

Interesses naast boeren: klimmen, salsa dansen, koken, wandelen, vogelen.

Stagiaires en vrijwilligers

Een boerderij runnen doe je niet alleen. Op Boerderij Eetmeerbosch werken we samen met een betrokken team van vrijwilligers en stagiaires, die elk op hun eigen manier bijdragen aan het welzijn van de boerderij. Als erkend leerbedrijf bieden we jaarlijks ruimte aan vier stagiaires vanuit de Warmonderhof, die hier de kans krijgen om de fijne kneepjes van het vak te leren en hun kennis in de praktijk te brengen.

Daarnaast is er wekelijks een groep van vijf tot tien enthousiaste vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken op de tuinderij en in het voedselbos. Of het nu gaat om het wieden van onkruid, het verplaatsen van compost, het planten en zaaien van nieuwe gewassen, het snoeien van bomen of het uitvoeren van klussen; er is altijd werk te doen. Samen zorgen we ervoor dat de boerderij bloeit, groeit en blijft bijdragen aan een duurzame en biodiverse omgeving.

Justine Amelung

Justine heeft een achtergrond in duurzame ontwikkeling. Tijdens corona wilde ze ontsnappen aan haar dagen achter het computerscherm en ging vrijwilligen bij buurttuinen in Rotterdam. Sinds toen heeft de landbouw haar niet meer los gelaten. Genoeg gepraat over hoe een duurzamere wereld er uit zou kunnen zien, wilde ze vooral zelf aan de slag, met handen in de aarde. Daarom startte ze in 2022 met de biologisch-dynamische landbouw opleiding aan de Warmonderhof en sloot begin 2025 aan bij Eetmeerbosch als stagiaire. Wat haar vooral naar deze plek heeft getrokken is de fijne sfeer, de openheid van iedereen en natuurlijk de enorm mooie plek. In de toekomst wil Justine haar eigen CSA opzetten!

Dobrochna Delsen

De natuur heeft Dobrochna altijd al verwondert. Om meer over haar te leren studeerde zij ecologie aan de Universiteit van Amsterdam en is zij vervolgens aan het werk gegaan als ecologisch adviseur. Hoewel het een baan was met veel mooie momenten, besloot Dobrochna hier vorig jaar mee te stoppen en startte zij met de deeltijd-studie aan het Warmonderhof. Zij wilt namelijk niet alleen voor de natuur werken, maar samen met de natuur aan de slag gaan. Een boerderij is daar een mooie plek voor, een plek waar natuur en mens samenkomen en waar ze elkaar kunnen versterken.

Bij Eetmeerbosch ervaart Dobrochna dat er veel oog is voor zowel mens als de wilde wezens die in de omgeving voorkomen. Als stagiair voelt zij zich hier gezien en geniet zij van de paddestoeltjes in de bedden, de buizerd in de lucht en de eekhoorn in de bomen. Naast genieten, komt zij hier natuurlijk ook om hard te werken en te leren! Dobrochna hoopt dat zij hier weggaat met een goed gevoel voor tuinieren, met een beter begrip van de samenwerking met de natuur binnen landbouwsystemen en met een warme liefde voor Eetmeerbosch en de mensen die er een onderdeel van zijn.

Wietske in ’t Veld

Haar interesse in het voedselsysteem begon toen Wietske op zoek ging naar manieren om haar leven zo duurzaam mogelijk in te richten. Het werd Wietske steeds duidelijker hoe belangrijk onze voedselkeuzes zijn. Langzaam maar zeker raakte zij gefascineerd door het landbouwsysteem —niet alleen de uitdagingen, maar vooral ook hoe het zoveel mooie aspecten van het leven samenbrengt. Wietske is telkens weer geraakt door de magie van een klein zaadje dat uitgroeit tot een compleet gewas en door de complexiteit van ecosystemen. Tegelijkertijd geeft het haar enorm veel voldoening om buiten samen te werken en heerlijk, eerlijk voedsel te delen met anderen.

Voordat Wietske aan de Warmonderhof begon, werkte zij ongeveer anderhalf jaar op een onderzoeksinstituut, waar zij vanachter een bureau werkte aan landbouw vraagstukken. Maar Wietske voelde dat zij buiten wilt werken met haar handen in de aarde. Wietske koos om bij Boerderij Eetmeerbosch stage te lopen door de visie die Merel heeft op landbouw, voedsel verbouwen draait om het ecosysteem en al haar organismen op en onder de bodem. Daarnaast is er natuurlijk de fijne sfeer, die haar al snel thuis deed voelen. Wietske hoopt net zo’n mooie plek te starten, waar we de wereld een stukje mooier maken door middel van voedsel!”

Pepijn Verbrugge

Pepijn is sinds september stagiair bij Eetmeerbosch vanuit de biodynamische landbouwopleiding; Warmonderhof. Vanuit de urgentie van de klimaat- en biodiversiteitscrisis en activisme raakte hij gepassioneerd over kleinschalige, biologische stadslandbouw, met korte ketens en oog voor biodiversiteit. Naast regeneratieve voedselproductie is hij veel bezig met het zelf verwerken van lokale seizoensgroenten door middel van fermentatie, waar hij ook workshops in geeft.

Sinds vier jaar organiseert hij Reclaim the Seeds Nijmegen, een zadenruilfestival met marktkramen, workshops, lezingen, muziek en kunst, rond het thema van voedselsoevereiniteit en het verbinden van agro-ecologische tuinders en geïnteresseerden.

0
    0
    Winkelwagentje
    Jouw winkelwagentje is leegTerug naar webshop