Boerderij Eetmeerbosch is een zelfoogstboerderij met tuinderij en voedselbos in Nijmegen-West. We verbouwen groenten, kruiden, fruit en bloemen voor onze lokale gemeenschap van 300 oogstgenoten. Bij ons scharrelen kippen en varkens het hele jaar buiten rond en genieten zij van vers gras en gewasresten. Samen bouwen we aan een rijke en vruchtbare bodem vol met blije schimmels, bacteriën en wormen. 
Zelfoogsttuinderij

Op ruim 2 hectare telen wij een diversiteit aan groenten, kruiden en (eetbare) bloemen. Oogstgenoten kunnen groenten van het land halen naar beschikbaarheid en eigen behoefte. Dit is op basis van vertrouwen en solidariteit. Wij volgen de principes van Community Supported Agriculture (CSA). Dit houdt in dat we zowel de overvloed als de risico’s met elkaar delen als gemeenschap. Zo hoeven wij als boeren niet alleen de risico’s te dragen om ons allen te voeden, en dragen we samen zorg voor elkaar en voor onze aarde.

Op Boerderij Eetmeerbosch gebruiken we geen chemische (bestrijdings)middelen zoals pesticiden of kunstmest. Wij richten ons op het telen van sterke gewassen, het opbouwen van een rijke bodem met behoud van een goede structuur en rijk bodemleven en het aantrekken van biodiversiteit. Wij maken uitsluitend gebruik van natuurlijke bemesting, zoals mest van onze dieren en groencompost.  

Voedselbos

Het voedselbos is een verborgen parel tussen al het gedruis van de omliggende industrie. Een plek waar nu vogels, reeën en heel veel insecten hun thuis hebben gevonden. Wij zullen deze biodiverse plek beschermen en versterken. Lees meer over het voedselbos en zie de plattegrond.

Dieren

De kippen en varkens scharrelen het hele jaar buiten. We houden rekening met hun natuurlijke gedrag en creëren een omgeving waarin zij zich thuis voelen. Samen met de kippen bouwen wij rijke en vruchtbare compost, want zij kunnen heerlijk eten en scharrelen in bladeren, gewasresten en houtsnippers. Deze compost gebruiken wij op het land. De eitjes worden verdeeld door middel van abonnementen over de gemeenschap.

De varkens grazen naar hartenlust op de groentebedden en op het grasland en bewerken en verstoren daarmee de bodem op een natuurlijke manier. Dit doen zij beter dan zware machines en dat zonder het bodemleven kapot te maken. Deze methode bespaart uitstoot, de bodem behoudt haar natuurlijke structuur, de bodemvruchtbaarheid verbetert en de varkens eten de gewasresten op.

Samenwerkingen

Boerderij Eetmeerbosch werkt samen met verschillende zorginstellingen, onder andere het Leo Kannerhuis. De jongeren die daar verblijven verzorgen de dieren op de boerderij en zij hebben een belangrijke zorguitwisseling met elkaar.

Stichting Huis van Compassie doet veel voor mensen die in een precaire situatie leven en zij organiseren wekelijks maaltijden. Boerderij Eetmeerbosch voorziet deze maaltijden van verse en voedzame ingrediënten. We oogsten samen op de boerderij en de oogst wordt dezelfde dag bereid door het keukenteam. Diezelfde avond genieten gemiddeld 60 mensen van een overheerlijke voedingsrijke maaltijd.

Meehelpen?

We hebben een actieve groep vrijwilligers die betrokken is op de boerderij. Als vrijwilliger help je mee met verschillende werkzaamheden, lekker met de handen in de aarde en het hoofd in de wind. Je draagt bij aan een rechtvaardig en gezond voedselsysteem, leert over agro-ecologische en regeneratieve landbouw en komt tot rust. Neem contact met ons op of kom eens langs! Heb je een specifieke interesse zoals bloemen, kruiden of klussen? Laat het ons vooral weten. Stuur een berichtje naar info@eetmeerbosch.nl, of via het contactformulier.