De boeren
Sinds 2024 runnen Merel Gerritse en Irma Brassinga Boerderij Eetmeerbosch, maar gelukkig hoeven we het niet alleen te doen. We hebben een fantastisch team van vele hulp-boeren zoals stagiaires, vrijwilligers en vrienden. We werken samen met verschillende (zorg)organisaties die samen komen oogsten, koken en lekker eten, of de dieren verzorgen. Kom ook eens aanwaaien en leer ons kennen!
Boer Merel
Ik ben geboren in de Haagse randstad en verruilde mijn kantoorbaan in de recruitment voor werk op het land. Ik werk nu zes jaar in de biologische en regeneratieve landbouw, van kleinschalige tuinderijen, tot het geven van wildplukwandelingen en kindereducatie-programma’s via mijn bedrijf Kruisbestuivers. Het produceren van gezond voedsel voor mens, dier en insect, het regenereren van de bodem en het bouwen van een sociale gemeenschap rondom boerderijen geeft mij veel energie.
De laatste jaren werkte ik als een van de boeren op Boerderij Bodemzicht in Nijmegen. In 2022 besloot ik om mijn vleugels uit te slaan en op zoek te gaan naar een eigen plek. Na 1,5 jaar zoektocht ben ik neergestreken op Boerderij Eetmeerbosch. Voor mij is het fantastisch om weer terug te zijn op deze plek en samen met Irma verder te bouwen aan deze gemeenschap, bodem en biodiversiteit. En samen beleven, proeven en ons verwonderen over al het rijke leven wat om ons heen leeft!
Boer Irma
Ook ik werk nu zes jaar met veel passie en toewijding in de landbouw. Na mijn studie Antropologie en gewerkt te hebben in sociaal-maatschappelijk werk en als kok, ben ik de kleinschalige gemeenschapslandbouw gaan opzoeken in Brazilië waar ik uiteindelijk een paar jaar heb gewoond en gewerkt. Hier heb ik ervaren hoe veel antwoorden op de wereldproblematiek hier gevonden kunnen worden, in zorg voor onze aarde, in produceren van ons voedsel en in gemeenschapsopbouw. Terug in Nederland ben ik aan de Warmonderhof gaan studeren, om nog meer te kunnen leren over groenteteelt in de praktijk. Ik ben actief bij Vereniging Toekomstboeren en het Agro-ecologie Netwerk voor sociale rechtvaardigheid in de landbouw en ons voedselsysteem.
Ik zie de boerderij als plek van kracht en heling, waar we onze verbinding met het land kunnen herstellen en versterken. Waar we vers, lokaal en gifvrij voedsel toegankelijk kunnen maken voor iedereen, kennis kunnen uitwisselen op een gelijkwaardige manier, en de gemeenschap uitnodigend te laten zijn. Als we van de wijsheid van de planten leren, kunnen we begrijpen dat leven gaat over delen, overvloed, reciprociteit en samenleven. En dat zou ik graag willen doorgeven.