Het voedselbos van Boerderij Eetmeerbosch is een verborgen parel tussen al het gedruis van de omliggende industrie. Deze plek is ontworpen door voedselbosontwerper en -pionier Wouter van Eck in samenwerking met de Gemeente Nijmegen. In 2017 is het bos aangeplant met de hulp van vele vrijwilligers. Een plek waar nu vogels, reeën en heel veel insecten hun thuis hebben gevonden. Deze biodiverse plek zullen we met liefde beschermen en versterken.
Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een eetbaar bos waar een diversiteit aan planten groeit. Het bos is gericht op duurzame voedselproductie, en tegelijk is de biodiversiteit van het voedselbos enorm hoog. Ieder beschikbaar stukje wordt gebruikt, en dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikmaakt van ecologische processen en kringlopen. Een succesvol voedselbos is zelfvoorzienend, veerkrachtig en goed voor het klimaat. Voedselbossen zijn een oplossing voor de grotere klimaatproblemen. Ze binden koolstofdioxide in de vorm van koolstof in het hout en plantenwortels in de bodem. Daarnaast werkt de bodem als grote levende waterbuffer, zorgt het voor biodiversiteit en kun je als boer na enkele jaren ook hout, fruit en noten oogsten.

Zie voor de volledige lijst van bomen, struiken en planten de plattegrond. 

Oogst

Inmiddels komt de oogst goed op gang – bessen, bamboe, verschillende kruiden, appels, peren en pruimen. De aankomende jaren gaan we steeds meer fruit, noten en kruiden oogsten en dit aanbieden in de vorm van een voedselbos-abonnement voor onze gemeenschap. Nu zal de oogst nog te koop worden aangeboden op de zelfoogsttuin en gaat het naar verschillende verwerkers (zoals bierbrouwers en cidermakers) en restaurants. Neem contact op voor meer informatie over het afnemen van de oogst uit het voedselbos.

Rondleidingen

Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag en geven wij op woensdagmiddag of vrijdagochtend. Neem contact op voor meer informatie.

Tarieven:

  • rondleiding voedselbos 
    € 175,- (1,5 uur, excl. BTW)
  • combinatie rondleiding zelfoogsttuinderij en voedselbos
    € 230 (2 uur, excl. BTW)

De rondleidingen zijn in principe voor maximaal 15 personen. Rondleidingen op maat in overleg.