Het voedselbos

Ontwerp

Het voedselbos van Eet Meerbosch is ontworpen in samenwerking met de Gemeente Nijmegen en Wouter van Eck, en in 2017 aangeplant met de hulp van vele vrijwilligers. Het bos is gericht op duurzame voedselproductie, en tegelijk is de biodiversiteit van het voedselbos is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn.

Lagen

De basis van het voedselbos is een slim meerlaags ontwerp, geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos. De volgende lagen vormen samen een compleet systeem en creëren en geschikt klimaat om in te groeien en vrucht te dragen en uitwisseling van voedingsstoffen: 

  • Kruinlaag (grote bomen, 8+ m): bijvoorbeeld walnoot en kastanje
  • Tussenlaag (kleine bomen, grote heesters, 3 tot 8m): bijvoorbeeld mispel en hazelaar
  • Struiklaag (kleine heesters , 1 tot 3m): bijvoorbeeld jostabes en ahoniabes
  • Kruidlaag (0,20 – 1m) bijvoorbeeld smeerwortel en brandnetel
  • Bodembedekkers (0 tot 0,20m) bijvoorbeeld aardbei en postelein 
  • Klimplanten: bijvoorbeeld druiven
  • Wortels en knollen: bijvoorbeeld groene asperge en rabarber

Zie voor de volledige lijst van bomen, struiken en planten de plattegrond.

Oogst

Inmiddels komt de oogst goed op gang – kleinfruit, bamboe, verschillende kruiden en ook appels, peren en pruimen. De oogst wordt te koop aangeboden op de zelfoogsttuin en gaat naar verschillende verwerkers (zoals bierbrouwers en cidermakers) en restaurants. Neem contact op voor meer informatie over het afnemen van de oogst uit het voedselbos.

Rondleidingen

Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag. Neem contact op voor meer informatie.

Tarieven:

  • rondleiding Voedselbos 
    € 175,- (2 uur, excl. BTW)
  • combinatie rondleiding Zelfoogsttuin en Voedselbos
    € 200 (3 uur, excl. BTW)

De rondleidingen zijn in principe voor maximaal 15 personen. Rondleidingen op maat in overleg.