Boer Siem

Mijn naam is Siem Ottenheim en ik ben oprichter van Eet Meerbosch. De afgelopen acht jaar heb ik als (sport)fysiotherapeut gewerkt, maar ook de opleiding voor biologische landbouw in Warmonderhof afgerond. En nu is het tijd om de handen in de aarde te steken. Want we willen toch allemaal een rechtvaardiger voedselsysteem? Een systeem waarin we op natuurlijke/ milieuvriendelijke wijze voeding produceren en met u als klant de verbinding tussen natuur en voeding weer zichtbaar maken.

Ik ben in 1983 geboren in Beesel (Limburg) en verhuisde in 2005 naar Nijmegen om fysiotherapie studeren. Het eerste jaar werkte ik in Nederland, maar het buitenland trok. En een jaar later kon ik in Canada aan de slag als athletic therapist bij een ijshockeyclub nabij Calgary. Het was een fijne klus in een prachtige omgeving. 

Van fysiotherapeut naar ecologische landbouw

Het lijkt een vreemde overstap, van de intensieve zorg voor mensen naar de zorg voor de natuur. Maar na het lezen van een aantal boeken over klimaat , milieu en voeding*, wilde ik echt een andere keuze maken in mijn leven, mijn tijd anders gaan besteden. De vraag was natuurlijk wat te doen, want zo’n overstap is niet zo eenvoudig.

Ik vond uiteindelijk de opleiding voor de biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof waar ik in deeltijd aan de slag kon (en de opleiding combineren met drie dagen fysiotherapie). Door de stages (groenteteelt en boomkwekerij) groeide ik de bedrijfstak in. Daarnaast kreeg ik het vak permacultuur en wist ik meteen dat ik dit wilde realiseren.

Permacultuur was voor mij niet nieuw. In 2007 heeft mijn moeder (kasteelnieuwenhoven in Sint Truiden) 4 ha grond swales aangelegd en de eerste bomen aangeplant aangeplant op basis van permacultuur. Taco Blom is daarop in 2008 verder gegaan met het bosrand systeem en heeft een florerend bedrijf ontwikkeld, genaamd Samenland (www.samenland.be). Permacultuur en de holistische kijk op landbouw van de Warmonderhof heeft mij gevormd tot biologisch boer. Op 1 november 2019 heb ik Samenland overgenomen van Taco en doorgegaan als De Nieuwe Hof. 

*Al Gore (the future), Naomi Klein (not time, Logo en Shock doctrine), Herstellende landbouw (Mark Shepard), onze toekomst (Al Gore) en Heel de Wereld (Nelleke de Nooy). Ook documentaires hebben mij ingeinspireerd, namelijk Groen goud (tegenlicht), Inconvenient truth (al gore) en A farm for the future.

Boer Irma