Boer Siem

Mijn naam is Siem Ottenheim en ik ben oprichter van Eet Meerbosch. De afgelopen acht jaar heb ik als (sport)fysiotherapeut gewerkt, maar ook de opleiding voor biologische landbouw in Warmonderhof afgerond. En nu is het tijd om de handen in de aarde te steken. Want we willen toch allemaal een rechtvaardiger voedselsysteem? Een systeem waarin we op natuurlijke/ milieuvriendelijke wijze voeding produceren en met u als klant de verbinding tussen natuur en voeding weer zichtbaar maken.

Ik ben in 1983 geboren in Beesel (Limburg) en verhuisde in 2005 naar Nijmegen om fysiotherapie studeren. Het eerste jaar werkte ik in Nederland, maar het buitenland trok. En een jaar later kon ik in Canada aan de slag als athletic therapist bij een ijshockeyclub nabij Calgary. Het was een fijne klus in een prachtige omgeving. 

Van fysiotherapeut naar ecologische landbouw

Het lijkt een vreemde overstap, van de intensieve zorg voor mensen naar de zorg voor de natuur. Maar na het lezen van een aantal boeken over klimaat , milieu en voeding*, wilde ik echt een andere keuze maken in mijn leven, mijn tijd anders gaan besteden. De vraag was natuurlijk wat te doen, want zo’n overstap is niet zo eenvoudig.

Ik vond uiteindelijk de opleiding voor de biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof waar ik in deeltijd aan de slag kon (en de opleiding combineren met drie dagen fysiotherapie). Door de stages (groenteteelt en boomkwekerij) groeide ik de bedrijfstak in. Daarnaast kreeg ik het vak permacultuur en wist ik meteen dat ik dit wilde realiseren.

Permacultuur was voor mij niet nieuw. In 2007 heeft mijn moeder (kasteelnieuwenhoven in Sint Truiden) 4 ha grond swales aangelegd en de eerste bomen aangeplant aangeplant op basis van permacultuur. Taco Blom is daarop in 2008 verder gegaan met het bosrand systeem en heeft een florerend bedrijf ontwikkeld, genaamd Samenland (www.samenland.be). Permacultuur en de holistische kijk op landbouw van de Warmonderhof heeft mij gevormd tot biologisch boer. Op 1 november 2019 heb ik Samenland overgenomen van Taco en doorgegaan als De Nieuwe Hof. 

*Al Gore (the future), Naomi Klein (not time, Logo en Shock doctrine), Herstellende landbouw (Mark Shepard), onze toekomst (Al Gore) en Heel de Wereld (Nelleke de Nooy). Ook documentaires hebben mij ingeinspireerd, namelijk Groen goud (tegenlicht), Inconvenient truth (al gore) en A farm for the future.

Boerin Merel

Mijn naam is Merel en ik werk als tuinder op Moestuin Neerboschen voedselbos de Nieuwe Hof in Belgie. Voordat ik actief was in de landbouw heb ik twee jaar gewerkt als adviseur in de human resources branche. Het werken met mensen vond ik fantastisch maar ik ervoer dat 40 uur per week op een kantoor werken niet bij mij paste. Na het opzeggen van mijn baan woonde ik half jaar in Colombia om Spaans te leren en dook het boerenleven in. In die periode werkte ik op een biologische koffieboerderij en in een permacultuur-gemeenschap. Ik ontdekte als stadse dame uit Den Haag mijn interesse, het telen van gezond en duurzaam voedsel, het buiten werken en het leven in een gemeenschap. 

Teruggekomen in nederland besloot ik in 2018 een switch te maken naar de landbouwsector en startte ik de tweejarige biodynamische landbouw-opleiding aan de warmonderhof. In mijn eerste jaar werkte ik op de zelfoogsttuin De Kraaybeekerhof in Driebergen en in mijn laatste jaar liep ik stage bij Moestuin Neerbosch. de combinatie van ecologische voedselproductie en het houden van dieren in een ecologisch, sociaal en financieel gezonde omgeving zijn elementen die mij enthousiasmeerde. 

Mijn interesse gaat uit naar hoe de mens zich verhoudt en gedraagt ten opzichte van de natuur. Voedsel is een basisbehoefte en de productie wordt door boeren wereldwijd verschillend beoefend. De visies van de landbouwmethoden biodynamische landbouw, permacultuur en boslandbouw inspireren mij en ik hoop dit verder te integreren op tuinen in Nijmegen en België.