Ontwerp Voedselbos

Het ontwerp van voedselbos Neerbosch is tot stand gekomen in samenwerking met Wouter van Eck en stichting voedselbosbouw. Wouter is met zijn foodforest Ketelbroek toonaangevend in voedselbossen in Nederland en zijn kennis en drijfveer de ideale partner om mee samen te werken. 

Voedselbossen zijn zeer complex vanwege de vele soorten en relaties onderling. Een paar bomen planten is dus nog lang geen voedselbos. 

In een voedselbos ga je uit van de ecologische principes van een natuurlijk bos. Denk daarbij aan bestuiving, opbouw van bodemvruchtbaarheid en plaagbeheer. Een voedselbos legt veel broeikasgas vast en er ontstaat een sterk verbeterde waterhuishouding.

Wouter van Eck

Voedselbosbouwer | Docent | Boer

Wouter van Eck was docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Als nevenfunctie was hij 12 jaar gemeenteraadslid in Nijmegen. Ook was hij Statenlid in Gelderland. Vanaf 2009 heeft Wouter het voedselbos Ketelbroek (2,42 ha) ontworpen en aangelegd, vooralsnog het grootste en meest diverse voedselbos van Nederland. Wouter volgde in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening bij de Agroforestry Research Trust. Hij geeft sinds 2012 lezingen, presentaties en cursussen over voedselbossen, onder meer als gastdocent bij de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR.

Ook is hij betrokken bij ontwerp en aanleg van een groeiend aantal projecten, zoals Voedselbos Kralingen (Rotterdam), Voedselpark Beek (Berg en Dal), Voedselbos Mijn Stadstuin (Amsterdam), Voedselbos Novio (Nijmegen) en Voedselbos Roggebotstaete (Dronten).

Taco Blom

Taco heeft mij erg geïnspireerd in de afgelopen 8 jaar. Zijn bedrijf is mijn eerste kennismaking met permacultuur en het bosrandprincipe. Taco besloot de grond van mijn moeder te pachten en samenland te starten. Hij blijft mij inspireren met zijn gedrevenheid om voedselbossen naar een grotere schaal te trekken, waardoor dit duurzame concept een wezenlijk verschil gaat maken in de voedselproductie.

Introductie website samenland

Na een lange zoektocht heb ik in 2009, naast Kasteel Nieuwenhoven in Sint Truiden, België een stuk land van 4 ha gevonden en ben dat gaan pachten. Hier ben ik een proeftuin begonnen voor permacultuur met als doel: hoe zet je dit grootschalig op en is dit systeem een alternatief voor de reguliere of biologische landbouw, wat kan ik daar uit overnemen wat daar goed van is. 
In 2015 bleek dit mogelijk te zijn. Het is wel anders dan dat er in boeken is beschreven. Op deze site hoop ik dat duidelijk te maken.