Start aanplant voedselbos!

Moestuin Neerbosch breidt uit met voedselbos Meerbosch


In Kinderdorp Neerbosch startte Hans Alink in 2013 Moestuin Neerbosch, als zogenaamde Community Supported Agriculture: inmiddels zijn er meer dan 150 oogstgenoten aangesloten op Moestuin Neerbosch. Zij oogsten er groente, kleinfruit en bloemen, onder bezielende leiding van Siem Ottenheim, de opvolger van Hans. 

Op het aan de moestuin grenzende grasland komt nu een voedselbos, met de klinkende naam Eetmeerbosch. Eetmeerbosch wordt tot wasdom gebracht onder leiding van Siem Ottenheim.

In een voedselbos ga je uit van de ecologische principes van een natuurlijk bos. Denk daarbij aan bestuiving, opbouw van bodemvruchtbaarheid en plaagbeheer. Een voedselbos legt veel broeikasgas vast en er ontstaat een sterk verbeterde waterhuishouding.  In heel Europa, en ook in Nederland, zijn er steeds meer van deze initiatieven, zoals ook in Park Lingezegen en enkele projecten in Malden. Internationaal bekend is het Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Dit voedselbos levert aan het Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel.

Voedselbosbouw is een vorm van agroforestery. Agroforestery betekent dat voedselproductie samenvalt met de inzet van bomen. Dit kan ook in een vorm van waarbij eenjarige gewassen en meerjarige gewassen naast elkaar, in stroken, worden geteeld. In Frankrijk zie je bijvoorbeeld veel graanakkers met rijen walnoten. In Nijmegen Europese Groene Hoofdstad 2018 vindt 28-31 mei het internationale, tweejaarlijkse congres van de European Agroforestry Federation plaats. Onderzoekers, beleidsmakers en boeren wisselen er hun kennis en ervaringen uit.

De eerste aanzet tot Voedselbos Eetmeerbosch vindt plaats op de plantdagen 27-28 januari en 3-4 februari. Aanmelden om mee te helpen kan via http://eetmeerbosch.nl/ of info@eetmeerbosch.nl.

Eetmeerbosch is een project in het kader van Nijmegen Europese Groene Hoofdstad 2018.

 

2 gedachtes op “Start aanplant voedselbos!”

 1. Hallo. Ik hoorde van dit voedselbos/moesbos. Lijkt me geweldig. Kan ik een keer komen kijken en me eventueel aanmelden als oogstgenoot? Ik zie geen nieuws na 2018 of zoek ik verkeerd?
  Vriendelijke groet
  Lenie

  1. Dag Lenie,

   allereerst excuses voor de late reactie. De website heeft wat problemen maar daar ben ik mee bezig. Daarom ook weinig nieuws op de website afgelopen tijd. Mede door de drukte op de tuin was dit op de achtergrond geraakt.
   Heb je nog interesse om oogstgenoot te worden? Ik heb toevallig net een bericht gepost op de website dat de aanmeldingen vol zitten voor dit seizoen maar voor jou maak ik nog wel een uitzondering omdat je je al eerder gemeld had.
   Als je je wilt aanmelden dan kun het het aanmeldformulier op de website invullen. Deze komt dan bij mij in de mail. Je kunt ook eerst komen kijken op de tuin en even kennismaken.

   Ik hoor graag van je.

   Hartelijke groet,
   Siem Ottenheim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *